Winkelwagen

artikelen - € 0,00

U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00
  • Uitgebreid assortiment en snelle vakkundige levering
  • A-Kwaliteit ventilatieproducten tegen scherpe prijzen
  • 7 dagen p/w telefonisch bereikbaar, de beste service!
  • Maatwerk is mogelijk,
    u vraagt wij maken
  • Ook afhalen & betalen in ons magazijn in Nijmegen

testtt

Op zoek naar horeca afzuiging?  Spirototaal biedt de onderdelen en kennis voor het geven van professioneel advies.
Bekijk hier ons ruime aanbod producten, of neem gerust contact op voor al je vragen over horeca afzuiging.

Lees meer...

Er komen geen producten overeen met de selectie.

Horeca afzuiging – Onmisbaar voor een fris en gezond binnenklimaat

Het zal je ongetwijfeld bekend voorkomen. Je opent de deuren van een horeca gelegenheid en de vette, zware dampen komen je tegemoet. De kleding waar de kookgeuren, na een avondje uit eten, thuis nog te ruiken zijn. Dit zijn allemaal tekenen van een slecht functionerende horeca afzuiging.

De waarneembare geuren zijn echter niet het grootste probleem. Bakluchten bevatten hoge concentratie fijnstof, en bij koken op gas komen verbrandingsgassen vrij. Bloodstelling hieraan kan irritatie van oog, neus en keel veroorzaken, en schade toebrengen aan de longen, hart en vaten.

Dit maakt een goede horeca afzuiging onmisbaar voor iedere horeca en grootkeuken.
Een efficiënt afzuigsysteem zorgt dat kookdampen direct worden afgezogen. Zo genieten gasten en personeel van een fris en gezond binnenklimaat.

Horeca afzuiging

Met horeca-afzuiging word de afzuiging van kookluchten uit de keuken bedoeld.
Via het systeem worden kookluchten opgevangen en naar buiten afgevoerd. Zo wordt verspreiding van vette bakluchten en geuren voorkomen.

Waar bestaat een horeca afzuigsysteem uit?

In de basis bestaat ieder horeca afzuigsysteem uit een afzuigkap, afvoerkanaal en ventilator. Daarnaast zijn er diverse ondersteunende producten die onderdeel kunnen uitmaken van het afzuigsysteem. Denk hierbij aan luchtfilters, geluiddempers en brandkleppen.

Horeca afzuigsysteem samenstellen

Bij het  is het belangrijk dat alle onderdelen goed op elkaar zijn afgestemd. Begin met het bepalen van de volgende punten:

-          Locatie, afmeting en model van de afzuigkap
-          Afzuigcapaciteit
-          Uitblaaspunt
-          Diameter van het kanaal
-          Route van het kanaal tot het uitblaaspunt
-          Locatie van de afzuigunit
-          Luchttoevoer

Meer informatie -  Horeca afzuigsysteem samenstellen

Horeca afzuigkap

Het samenstellen van een horeca afzuigsysteem begint bij het kiezen van een geschikte afzuigkap. In eerste instantie moet gekeken worden welk model en afmeting het best aansluit op de situatie.

- Direct naar de horeca afzuigkappen


Model afzuigkap

Welk model het meest geschikt is voor jouw situatie hangt af van het type keuken.

Wandkeuken?

Heb je een wandkeuken? Maak dan de keus of een doosmodel, of een schuinmodel afzuigkap het best aansluit op de situatie. Een doosmodel heeft in eerste instantie altijd de voorkeur, maar voor lage ruimtes biedt een schuinmodel de oplossing.

Eilandkeuken?

Gaat het om een eilandkeuken? Maak dan gebruik van een eilandmodel afzuigkap.

Afzuigkap met motor

Bij de meeste horeca keukens wordt gebruik gemaakt van een externe afzuigmotor in box. Is er geen ruimte op het dak of elders om de motor te plaatsen? Kijk dan naar de Plug&Play afzuigkappen met ingebouwde motor.

Luchttoevoer via de afzuigkap 

Wil je een afzuigkap waar ook de luchttoevoer via de kap kan worden geregeld? Maak dan gebruik van een inductie afzuigkap. Bij deze modellen komt de luchttoevoer via de afzuigkap naar binnen. Dit wordt mechanisch aangedreven met een apparte ventilator.

De inductiekappen met luchttoevoer zijn als wand- en eilandmodel verkrijgbaar.

Afmeting van de afzuigkap

Zorg dat de afzuigkap de juiste afmeting heeft. Dit voorkomt dat de kookdampen langs de kap kunnen ontsnappen. Zorg daarom dat de kap aan alle zijdes van de kooklijn c.a. 30cm oversteekt, en bij deurzijdes van ovens 45cm.

Horeca afzuigkap - Afmeting berekenen

Afzuigcapaciteit berekenen

Als de afmeting van de afzuigkap bekend is kan de afzuigcapaciteit bepaald worden. Houd als vuistregel 1000m3/h per meter (lengte) afzuigkap aan. Calculeer c.a. 30% extra voor keukens waar veel rook en warmte vrijkomt.

- Horeca afzuigkap - Capaciteit (m3/h) berekenen

Uitblaaspunt

Om aan de wettelijke eisen voor horeca afzuiging te voldoen, en geuroverlast te voorkomen, moet het uitblaaspunt twee meter boven de hoogste daklijn binnen een straal van 25 meter uitsteken. Is dit technisch niet haalbaar? Maak dan gebruik van een geurfilterunit.

Luchtafvoerkanaal

Luchtafvoerkanalen voor horeca keukens worden gebruikt om de vette kookdampen door naar buiten te transporteren. Hiervoor moeten ze bestand zijn tegen hoge temperaturen en grote luchthoeveelheden. Verder is een hoge luchtdichtheidsklasse gewenst om geuroverlast en vet-lekkage tegen te gaan.

Spirobuis afvoerkanaal

Kies bij voorkeur voor spirobuis. De ronde vorm en gladde binnenwand van deze gegalvaniseerde luchtkanalen zorgen voor een optimale luchtdoorstroom. Verder hebben spirobuizen een hoge luchtdichtheidsklasse, zijn ze reinigbaar en gunstig geprijsd.

De afmeting (Ø diameter) die de buis moet hebben hangt af van de afzuigcapaciteit. Hoe groter de hoeveelheid (m3/h) lucht, des te groter de diameter moet zijn. Voor horeca afzuiging hebben we voor elke diameter een aanbevolen luchthoeveelheid.

- Direct naar de spirobuizen
- Direct naar de Spirobuis hulpstukken

Rechthoekig afvoerkanaal

Zijn er obstakels of is er onvoldoende inbouwruimte voor de buis? Dan kan rechthoekig kanaal een oplossing bieden. Deze kunnen minder hoog gemaakt worden voor de beschikbare inbouwdiepte. Ter compensatie moet het kanaal dan wel breder zijn voor behoudt van de gewenste doorlaad.

De rechthoekige kanalen zijn op aanvraag in (bijna) iedere gewenste maat leverbaar.

Meer informatie - Horeca afvoerkanaal berekenen

Route van het afvoerkanaal

Als het uitblaaspunt bekent is moet bepaald worden via welke weg het afvoerkanaal (van afzuigkap tot uitblaaspunt) gaat lopen. Probeer dit zo kort, en met zo min mogelijk bochten voor elkaar te krijgen. Dit om de luchtstroom zo min mogelijk te belemmeren.

Vindt een oplossing om eventuele knelpunten te overbruggen. Bepaal waar muur- of dak doorvoeren moeten worden gemaakt, en of dit een brandwerende scheiding betreft. Maak in dat geval gebruik van een brandklep!

Let op! Vermijd gebruik van flexibele slang i.v.m. brandveiligheid en verhoogde luchtweerstand. Ook zijn deze niet te reinigen, wat juist bij horeca afzuiging een must is.

Afzuigmotor

Als de afzuigkap en het afzuigkanaal in kaart is gebracht kan er gekeken worden naar een geschikte afzuigmotor. Houd hierbij ook rekening met de bakwijze en warmte die de keuken genereerd.

Kijk bij het selecteren van de afzuigmotor om te beginnen naar de hoeveelheid lucht (m3/h) die verplaatst moet worden. Dit wordt aangegeven in kubieke meter per uur (afgekort m3/h).

De bij de ventilatoren aangegeven capaciteit m3/h is (meestal) wat de ventilator in vrije loop kan verplaatsen. Eenmaal aangesloten op het afzuigsysteem krijgt de ventilator te maken met luchtweerstand wat het rendement kan verlagen.

Bereken daarom per onderdeel* wat de luchtweerstand (Pa) is bij de gewenste luchthoeveelheid (m3/h).  Tel dit vervolgens bij elkaar op om tot de totaalweerstand (Pa) van het afzuigsysteem te komen.

* afzuigkap, afzuigkanaal, bochten, filters, roosters, etc.

Gebruik de drukvalgrafiek van de ventilator om af te lezen wat het vermogen (m3/h) is bij de berekende luchtweerstand (Pa). Zo weet je zeker dat het gewenste rendement behaald kan worden.

Gaat het om een Grill, BBQ of andere keuken waar veel warmte vrijkomt? Gebruik dan een ventilatoren die bestand is tegen hogere temperaturen.

- Direct naar de afzuigmotoren
- Direct naar de afzuigboxen

Geurfilterunit

Is het niet mogelijk om de kookdampen hoog voldoende uit te blazen om geuroverlast te voorkomen? Maak dan gebruik van een geurfilterunit. Deze units zorgen dat de vetdeeltjes en kookgeuren worden gefilterd zodat de omgeving hier geen last van heeft.

- Direct naar de geurfilterkasten

Luchttoevoer

In horeca keukens worden grote hoeveelheden lucht door de afzuigkap uit de ruimte onttrokken. Dezelfde hoeveelheid lucht moet (ter compensatie) weer aan de ruimte worden toegevoerd. Anders trekt de ruimte vacuüm en wordt de ventilator belemmerd.

Natuurlijke luchttoevoer

Luchttoevoer kan op natuurlijke wijze plaatsvinden d.m.v. roosters of andere openingen met een rechtstreekse verbinding naar buiten. Als deze voldoende aanwezig zijn kan daar voldoende lucht door worden aangetrokken. Bij onvoldoende inlaadopeningen zal de luchtstroom versneld naar binnen stromen. Dit kan zorgen voor een onprettige voelbare luchtstroom (tocht).

Mechanische luchttoevoer

Bij mechanische toevoer wordt gebruik gemaakt van een ventilator (box). Voer de lucht bij voorkeur in de buurt van de afzuigkap toe.  Zo wordt tocht en koude in de keuken en aangrenzende ruimten voorkomen.

Met een filterbox wordt voorkomen dat vuil en insecten van buiten mee naar binnen worden gebracht. Dit is vanuit hygiënisch oogpunt dan ook het beste.

Installatie / onderhoud

Voor het samenstellen en installeren van een horeca afzuigsysteem zijn behoorlijk wat zaken om rekening mee te houden. Uiteindelijk moeten alle bakdampen zonder geur- of geluidsoverlast worden afgezogen, en het systeem veilig en lekvrij zijn aangesloten conform alle wettelijke eisen. 

Laat dit uitvoeren door een vakman en maak gebruik van onze installatieservice!  Als specialist in ventilatietechniek vinden we voor (bijna) iedere situatie een geschikte oplossing. Daarbij geven we garantie op ons werk en producten. Zo ben je zeker van een goed functionerende en bedrijfszekere installatie die jarenlang vooruit kan.

Installatieservice Spirototaal – Voordelen

-          Specialistische kennis
-          Servicegericht
-          Duidelijke informatie
-          Snelle en vakkundige installatie
-          Garantie
-          Onderhoudsservice

Meer weten over onze horeca afzuigkap installatieservice?  Klik op: Horeca installatieservice Spirototaal  of neem direct contact op:

Tel: 024-2022197

Mail: installatie@spirototaal.nl