Winkelwagen

artikelen - € 0,00

U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00
  • Uitgebreid assortiment en snelle vakkundige levering
  • A-Kwaliteit ventilatieproducten tegen scherpe prijzen
  • 7 dagen p/w telefonisch bereikbaar, de beste service!
  • Maatwerk is mogelijk,
    u vraagt wij maken
  • Ook afhalen & betalen in ons magazijn in Wijchen

Afmeting van een horeca afzuigkap bepalen

Een afzuiginstallatie voor horeca keukens begint bij de afzuigkap. Dit is ook het eerste onderdeel van het systeem die berekend moet worden. Bepaal in een aantal stappen eenvoudig welk model en afmeting optimaal zijn.

 

Stap 1. Meet de afmeting van de kooklijn 

Om de juiste afmeting te bepalen moet gekeken worden naar het kookgedeelte. Meet hiervoor de breedte en diepte van de kooklijn.  

Afmeting kooklijn breedte en diepte / tekening


Stap 2. Breedte maat van de afzuigkap

De afzuigkap moet aan beide zijden c.a 300mm breeder zijn dan de kooklijn.  

Afmeting bepalen horeca afzuigkap (tekening vooraanzicht)

Let op! Staat de kooklijn met één of beide zijden tegen een wand? hier hoeft de kap uiteraard niet over te steken.

Positie horeca kooklijn met afzuigkap

 

Stap 3. Diepte van de afzuigkap bepalen

Heb je een eiland keuken? Zorg dan dat de afzuigkap aan beide zijden c.a. 300mm dieper is dan de eilandkeuken (totaal: 600mm dieper dan de kooklijn).

Eiland afzuigkap afmeting berekenen (afbeelding)


Gaat het om een wandkeuken? Dan wordt ook de kap met de achterzijde tegen de muur gemonteerd.
Hier hoeft de kap alleen aan de voorzijde over steken. (300mm dieper dan de kooklijn)

 Afmeting bepalen doosmodel en schuinmodel horeca afzuigkap

Staat er een oven of combi steamer onder de kap? Laat de afzuigkap dan (deurzijde oven) 450mm oversteken.

 

Stap 4. Model afzuigkap bepalen

Als de afmeting van de afzuigkap is bepaald kan er een keus worden gemaakt tussen de verschillende modellen.

Eiland afzuigkap - Wordt er gebruik gemaakt van een eiland keuken? Maak dan gebruik van een eiland afzuigkap. deze zijn rondom afgewerkt en voorzien van dubbele rij filters. 

Doosmodel afzuigkap - Staat de kooklijn met de achterzijde tegen de muur? (bakwand) maak dan bij voorkeur gebruik van een wandkap, door de vorm van een bak heeft deze een grote buffer om de kookdampen op te vangen.

Schuinmodel afzuigkap - Heeft de keuken met een laag plafond? Gebruik dan een schuin model afzuigkap, deze kunnen lager opgehangen worden zonder je hooft te stoten tegen de kap.

inductie afzuigkap - Wil je ook de luchttoevoer door de kap geregeld hebben? Maak dan gebruik van een inductiekap met luchttoevoer.
Hierbij wordt een tweede motor met de afuigkap verbonden en stroomt de toevoerlucht via de afzuigkap naar binnen.


Stap 5. Afvoeropening(en) in de afzuigkap 

De horeca afzuigkappen worden standaard geleverd zonder afvoeropening(en) met flensaansluiting voor het afzuigkanaal. Zo kunnen deze precies op dat punt gemaakt worden die het best aansluit op de situatie.

Bij afzuigkappen tot een lengte van 1500mm is één afzuigpunt voldoende, bij langere kappen is het beter gebruik te maken van meerdere afzuigpunten. Zorg per 1500mm (lengte) afzuigkap voor één afvoeropening. Zo wordt de afzuiging beter verdeeld over de filters in de afzuigkap.

Meer informatie over waar, hoe groot en hoe deze afvoeropeningen gemaakt moeten worden? Klik op de onderstaande link:

- Afvoeropening(en) in de afzuigkap berekenen en maken

 

Stap 6. RVS-soort bepalen

De afzuigkappen in de webwinkel zijn verkrijgbaar in RVS AISI 403 (meest betaalbaar) en in AISI 304 (Duurzamer). Op aanvraag zijn de horeca afzuigkappen te leveren in AISI 316.  Welke afzuigkap het best aansluit op jouw siuatie hangt af van de toepassing en het budget.

Klik verder voor meer informatie over RVS en de verschillende soorten Of bekijk direct de Horeca afzuigkappen!

 

Horeca keuken afzuigsystemen berekenen

Wil je meer informatie over het kiezen van de beste afzuigkap, of over het samenstellen van een compleet horeca afzuigsysteem? Neem gerust contact op, of bekijk onderstaande linkjes:

Afvoer opening(en) in de afzuigkap maken
- Horeca afvoerkanaal berekenen
- Horeca afzuigsysteem samenstellen
- Luchttoevoer horeca keukens
- Geur en geluidsregels horeca afzuigsystemen
- Afzuigkanaal reiniging
Installatie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoogte

Voor de hoogte word 2 meter vanaf de vloer aangehouden. Vanaf het kookgedeelte is de geadviseerde hoogte maximaal 1,1 m1.  (Zie onderstaande afbeelding) 

horeca afzuigkap 

Afzuiging horeca afzuigkap berekenen 

Naast de juiste afmeting is het uiteraard belangrijk dat de afzuigkap voldoende afzuiging heeft. Advies is c.a 1000m3/h per m2 afzuigkap. Hiervoor word gebruik gemaakt een afzuigmotor. In de meeste gevallen word de afzuigmotor buiten de afzuigkap geplaatst. (afzuigbox) Andere mogelijkheid (mits voldoende ruimte in de kap) is het plaatsen van een losse afzuigmotor in de afzuigkap zelf. 

 

 

 

Kies het juiste afvoerkanaal

Voor de afzuiging van de horeca afzuigkappen is het belangrijk dat het afvoerkanaal voldoende doorlaad heeft. Welke diameter geschikt is hangt af van de luchtvolume (m3/h), type ventilator, lengte van het afvoerkanaal, aantal bochten en andere gebruikte componenten in het systeem zoals filters etc. 

 

Slakkenhuis afzuigmotor


Slakkenhuis afzuigmotor in de afzuigkap

Als er in de afzuigkap voldoende ruimte is kan er gekozen worden om de afzuigmotor in de kap te plaatsen. Deze afzuigmotoren worden ook wel slakkenhuisventilator of centrifugaal ventilator genoemd. Nadeel van dir systeem is dat het geluid van de motor beter hoorbaar is dan dat de afzuigmotor op een ander punt buiten de ruimte is geplaatst. Daarnaast komt de motor direct in aanraking met de hete kooklucht. Bij situaties met extreem hoge temperaturen zoals bij een houtskool grill kan dit te hoog zijn. De thermische beveiliging zal de motor doen afslaan en buiten gebruik stellen. Gevolg is dat de motor tijdelijk buiten werking is en dus geen afzuiging. Bij een afzuigmotor buiten de kap zal de temperatuur van de lucht tijdens zijn weg door het kanaal van afzuigkap naar afzuigmotor dalen en hierdoor geen probleem veroorzaken.

Voordeel van de motor in de horeca afzuigkap is dat er enkel een kanaal naar buiten moet worden aangelegd en geen afzuigbox op het dak of tegen de gevel. Standaard hebben we een aantal kant en klare afzuigkappen met ingebouwde motor en toeren regeling aan de voorzijde van de kap. Kijk hiervoor naar de Horeca afzuigkappen met motor (schuin model) of naar de Horeca afzuigkappen met motor (doosmodel)

 

 

Horeca afzuigboxHoreca afzuigbox

Een horeca afzuigbox is een box met ingebouwde afzuigmotor. Aan één zijde zuigt deze de lucht aan en aan de andere zijde word de lucht uitgeblazen. Deze box word buiten de kap geplaatst. Meestal op het dak of tegen de wand buiten het pand. Maar het is ook goed mogelijk deze binnen te plaatsen. Middels een kanaal word de box met de afzuigkap verbonden zodat de lucht naar buiten kan worden afgevoerd. Meest gebruikt zijn de standaard stalen ventilatorboxen of de dubbelwandige ventilatorboxen.


 

 

 

 

Naast de bovengenoemde ventilatoren zijn er meer ventilatoren die gebruikt worden voor de afzuiging van horeca afzuigkappen. Zo zijn er de enkelaanzuigende centrifugaal ventilatoren waarbij de motor buiten de luchtstroom zit geplaatst. Deze zijn beter bestand tegen hoge temperaturen. Ook kan er gebruik worden gemaakt van een buisventilator maar deze zijn wel wat lastiger te reinigen. 

 

Meer informatie over horeca afzuigkap berekenen

Wilt u meer informatie over het bereken van uw afzuigkap of de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op, wij hebben veel ervaring op het gebied van horeca afzuiging en delen dit graag met u.