U heeft niets in uw winkelwagen.
Wat is fijnstof en wat kunnen we er tegen doen?
Fijnstof is in de lucht zwevende deeltjes kleiner dan 10 micrometer. Fijnstof bestaat uit deeltjes van verschillende grootte, herkomst en chemische samenstelling.
Wat veroorzaakt fijnstof?
Meest bekende bron van de uitstoot van fijnstof is het verbranden van brandstof door het wegverkeer. Maar ook door wrijving van remmen, afschuren van rubber banden en het wegdek wordt fijnstof veroorzaakt. Ook transportmiddelen zoals schepen, locomotieven, opstijgende en dalende vliegtuigen produceren fijnstof, waaronder veel ultrafijnstof.
Andere bronnen van fijnstof zijn:
- De industrie
- Veebedrijven
- Elektriciteitscentrales
- Woningen, bijvoorbeeld door een open haard, een houtkachel, een allesbrander, de barbecue alsmede door sigarettenrook, maar ook bij bakken en braden.
- Afkomstig van natuurlijke bronnen, bijvoorbeeld zeezout, Saharastof of stof vanuit de bodem.
Soorten fijnstof
Er zijn verschillende soorten fijnstof. Bij het indelen wordt onderscheid gemaakt tussen de grootte van de deeltjes en daarnaast tussen primaire en secundaire deeltjes:,
Grootte van de deeltjes:
PM10: deeltjes met een aerodynamische diameter kleiner dan 10 micrometer. PM is hierbij de afkorting voor particulate matter.
PM2,5: deeltjes met een aerodynamische diameter kleiner dan 2,5 micrometer.
PM0,1: deeltjes kleiner dan 0,1 micrometer (ultra-fijnstof).
Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt
Primair fijnstof
Deze ontstaat door verbranding, wrijving, of verdamping. Voorbeelden zijn de verbranding van fossiele brandstoffen (aardolie, aardgas, steenkool en hout) en het malen van stoffen in de industrie (zoals de mengvoeder-, metaal- of chemiebedrijven). Fijnstof ontstaat niet alleen door menselijke activiteiten; het kan ook natuurlijk ontstaan: door de wind (die deeltjes van gebouwen of rotsen afschuurt) en de verdamping van zeewater druppels.
Secundair fijnstof
Deze ontstaat als moleculen van verzurende stoffen als stikstofoxiden (NOx), zwaveldioxide, (SO2), ammoniak (NH3), vluchtige organische stoffen en ozon (O3) zich verbinden tot vaste deeltjes. Deze kunnen zich ook aan primaire deeltjes hechten.
Hoe schadelijk is fijnstof?
Inademing van fijnstof is schadelijk voor de gezondheid. Het kan leiden tot luchtwegaandoeningen en hart- en vaatziekten. Bij kinderen heeft het invloed op de ontwikkeling van de longen.
Hoe staat het met de algemene (buiten) luchtkwaliteit?
De normen voor fijnstof worden in Europa op veel plaatsen overschreden. Met name binnen 100 meter van een drukke snelweg, of binnen 50 meter van een drukke stedelijke weg zijn de concentraties schadelijk hoog. Maar ook in de bebouwde kom worden sterk verhoogde concentraties gemeten in de omgeving van (het toenemende aantal) houtkachels.
Het World Health Organization (WHO) heeft zich grote zorgen geuit over de slechte luchtkwaliteit en gezondheidsgevolgen hiervan in o.a. Nederland en België.
Schadelijke gevolgen van fijnstof, wat kan je er tegen doen
Tegen de vervuilde buitenlucht kun je zelf niet direct veel invloed op uitoefenen. Toch kunnen we de schadelijke gevolgen grotendeels direct voorkomen. Gemiddeld besteden we minstens 70% van onze tijd binnen. Door gebruik te maken van de juiste filters kan de fijnstof uit de toevoerlucht voor 80% worden afvangen. Daarmee ligt een gezond en veilig binnenklimaat binnen handbereik.
Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op, wij helpen u graag aan een gezonde binnenlucht.