Cookie instellingen

Om gebruik te maken van deze diensten hebben wij uw toestemming nodig. Door op "Alles accepteren" te klikken gaat u akkoord met het gebruik van al deze diensten. U kunt ook toestemming geven voor specifieke diensten door de cookies in een categorie te accepteren en op te slaan.

Meer informatie arrow-right
Noodzakelijke cookies

Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeurscookies

Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van uw voorkeur of de regio waar u woont.

Statistische cookies

Statistische cookies helpen eigenaren van websites begrijpen hoe bezoekers hun website gebruiken, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren.

Marketing cookies

Marketingcookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Hun doel is advertenties weergeven die zijn toegesneden op en relevant zijn voor de individuele gebruiker. Deze advertenties worden zo waardevoller voor uitgevers en externe adverteerders.

We gebruiken eigen cookies & cookies van derden om uw ervaring te verbeteren, verkeer te analyseren en voor beveiligings- en marketingdoeleinden. Selecteer “Alles accepteren” om gebruik toe te staan. Lees ons cookiebeleid.
Feedback Company tekstuele widget
star star star star star
star star star star star
87 / 100 van de 648 beoordelingen

In horecakeuken worden kookluchten direct via de afzuigkap naar buiten afgevoerd. Dezelfde hoeveelheid lucht moet ook weer toegevoerd worden. Dit kan grofweg op twee manieren:

Natuurlijke luchttoevoer

Doordat de afzuigkap lucht uit de ruimte onttrekt wordt de ruimte vacuüm getrokken. Via alle openingen (roosters, deuren, kieren en gaten) met een directe verbinding naar buiten wordt frisse buitenlucht ter vervanging aangetrokken.

Zorg voor voldoende van deze doorvoer openingen. Zo word voorkomen dat de luchtsnelheid te hoog oploopt en tocht veroorzaakt. Te weinig doorvoeropeningen zorgt ook dat de capaciteit van afzuigmotor afneemt.

Advies is de toevoer tot zoveel mogelijk in de buurt van de afzuigkap te beperken. Dit scheelt in stookkosten en voorkomt tocht in de rest van de keuken. Voorkom zeker bij open keukens dat de toevoerlucht via het restaurant word aangetrokken. Hierdoor kan het algemene ventilatiesysteem door ontregelt raken en zitten de gasten op de tocht.

Mechanische luchttoevoer

Bij een mechanisch toevoersysteem wordt de lucht actief toegevoerd. Hiervoor word gebruik gemaakt van een ventilator. Advies is hiermee c.a. 80% van de luchtafvoer te compenseren. Zorg dat de afzuigkap altijd meer afzuigt dan er actief naar binnen word gebracht. Door de lichte onderdruk kunnen de keukengeuren zich niet buiten de keuken verspreiden. Plaats de toevoer bij voorkeur in de buurt van de afzuigkap. Dit ook om tocht en verwarmingskosten in de rest van de keuken en in openverbinding staande ruimtes te voorkomen.

Breng de luchttoevoer goed verdeeld naar binnen. Dit kan, afhankelijk van waar de situatie zich het best voor leent, door middel van plafondroosters, wandroosters airsocks of een luchtkanaal met roosters.

Lees hier meer over horeca ventilatie

Feedback Company tekstuele widget
star star star star star
star star star star star
87 / 100 van de 648 beoordelingen
Stel je vraag